Da li se u skorije vreme može očekivati stabilizacija vremena?

Pokušaćemo da damo odgovor na pitanje iz naslova, obzirom da je mnogim stanovcima Srbije, pa tako i Vojvodine, kiša već uveliko dosadila. Podsećamo, prošle godine u maju, većina mesta u Vojvodini imala je manje od 20mm vodenog taloga tokom čitavog meseca, što ukazuje na sušu. Ovogodišnji maj je bio potpuno drugačiji, veći deo Vojvodine dobio je preko 100mm kiše, a postoje lokacije i sa preko 150mm vodenog taloga.

Jun je takođe počeo u znaku pljuskova i grmljavine lokalnog karaktera, pa je tako atmosfera danas bila najaktivnije u delovima zapadno od Fruške Gore, kao i na području Banata.

Sutra se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, a sporadično kiše i pljuskova može biti čak i u jutarnjim i prepodnevnim časovima, obzirom na prisustvo centra visinskog ciklona baš iznad Vojvodine. Poslepodnevni i večernji časovi će biti već standardno nestabilni, uz lokalne pljuskove i grmljavinu, a ponegde se očekuju i obilnije padavine. Generalno, na severu pokrajine će padavine biti ređe u odnosu na južnije krajeve Vojvodine. Minimalne temperature kretaće se između 14 i 16°C, a maksimalne dnevne od 23 do 26°C. Duvaće slab do umeren istočni i jugoistočni vetar, u noći ka suboti u okretanju na severoistočni.

Lokalne nestabilnosti tokom petka prema EC 4x4 modelu (meteologix.com)
Lokalne nestabilnosti tokom petka prema EC 4×4 modelu (meteologix.com)

Dobra vest je da se u danima vikenda očekuje barem kratkotrajna stabilizacija atmosfere u Vojvodini, dok će u predelima južno od Save i Dunava biti i dalje nestabilno (posebno u subotu) uz pljuskove i grmljavinu. U nedelju će se pojava pljuskova i grmljavine prorediti i u ostatku zemlje.

Dakle, u subotu i nedelju u Vojvodini preovladavaće promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme, sa sunčanim intervalima. Samo u subotu, i samo na krajnjem jugu Srema i Banata može biti kratkotrajnog pljuska. U subotu će se minimalne temperature kretati između 13 i 15°C, a u nedelju od 11 do 13°C. Maksimalne temperature tokom ova dva dana kretaće se između 23 i 26°C, odnosno u granicama višegodišnjeg proseka za početak juna. U subotu će duvati umeren severni i severoistočni vetar, a u nedelju umeren jugoistočni.

Početkom i sredinom sledeće sedmice ponovo nestabilno?

Početkom naredne sedmice sve je izvesnija nova destabilizacija vremena, nakon samo dvodnevne pauze u danima vikenda. U ponedeljak bi se oblačnost kretala u jugozapadnoj struji (prema severoistoku), a u utorak u zapadnoj (prema istoku).

Prema trenutnom prognostičkom materijalu, tu se očekuju barem 3 nestabilna dana (ponedeljak-utorak-sreda), a prvi dan u nizu, ponedeljak, mogao bi imati i povećane šanse za vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom. Dnevne temperature kretaće se uglavnom između 24 i 27°C početkom i sredinom naredne sedmice.

Tokom prve dekade juna, odnosno barem još 9 dana ne očekuju se temperature iznad 30°C, koje smo ranjih godina merili već u maju mesecu. Dakle, tokom prve dekade juna, nema dugoročne stabilizacije na vidiku.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 571

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *