Ciklon iz Đenovskog zaliva donosi ponegde obilniju kišu, grmljavinu, i osetniji pad temperatura

Sekundarni ciklon koji se sinoć formirao u Đenovskom zalivu diktiraće vremenske prilike u regionu danas i tokom naredna dva dana, zaključno sa ponedeljkom. U Vojvodini se najviše padavina očekuje drugog dana vikenda, dok se premeštanje hladnog fronta očekuje danas, već u narednim satima.

U nastavku dana će u Vojvodini preovladavati promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima (ostalo je još 2h do zalaska Sunca). Izuzev krajnjeg severa i severozapada, može se reći da će još par sati biti i veoma toplo za ovo doba godine. Dok u 16 časova Sombor meri 21°C, u Banatskom Karlovcu meri se 32°C, a u Zrenjaninu i Beogradu 30°C. Front je već zahvatio veći deo Bačke, i u narednim časovima će se premeštati prema srednjem i južnom Banatu.

Do zapada i severozapada Bačke stigao je prvi talas jake kiše, uz mestimičnu pojavu grmljavine, uz uslove za vremenske nepogode. Dok će u Banatu još duvati umeren vetar južnih smerova, sa zapada i severozapada, odnosno iz Bačke i Srema dunuće jak, na udare kratkotrajno i olujni vetar. Kratkotrajno olujni udari vetra očekuju se uglavnom između 17 i 20 časova, i to najpre na zapadu, a najkasnije na istoku i jugoistoku pokrajine. Moguća je i pojava sugradice i grada (odnosi se na celu Vojvodinu), ali će najveća verovatnoća važiti upravo za Bačku. Tokom večeri, mestimična kiša i pljuskovi sa grmljavinom proširiće se na veći deo Vojvodine, ali ne i na jugoistok Banata.

Ciklon koji će uticati na vreme u regionu ovog vikenda ECMWF nedelja ujutru (tropicaltidbits.com)

Tokom noći ka nedelji značajnija kiša praćena povremenom grmljavinom očekuje se u Sremu i Bačkoj, dok će u Banatu padavina biti znatno manje, a naročito na jugu ovog dela Vojvodine. U nedelju oblačno i tmurno, hladnije, povremeno sa kišom i pljuskovima. Jutarnje temperature kretaće se između 15 i 17°C, a maksimalne dnevne od 19 do 21°C. Duvaće slab do umeren zapadni i severozapadni vetar. Kiša odnosno pljuskovi uglavnom će nailaziti u talasima i biće mix slojaste i konvektivne oblačnosti.

Na širem području, počevši od večeras, do ponedeljka ujutru, očekuje se akumulacija uglavnom između 25 i 35mm vodenog taloga, ali ponegde može pasti i više od 60mm za 36 sati. Obzirom da će pored slojaste oblačnosti biti i padavina konvektivnog porekla, jasno je da padavine neeće biti ravnomerno raspoređene, ali se može reći da ćemo imati prekid sušnog perioda.

Očekivana akumulacija vodenog taloga do ponedeljka ujutru prema 06z izlazu ECMWF modela (meteologix.com)

Ukoliko u obzir uzmemo celu zemlju, obilnije padavine se očekuju na jugozapadu, zapadu i severozapadu zemlje (Bačka), dok će ih na istoku i jugoistoku biti znatno manje. U pomenutim jugozapadnim i zapadnim predelima zemlje, odnosno u brdsko-planinskim predelima, moguća su lokalna izlivanja na bujičnim vodotokovima.

Od utorka do subote pretežno sunčano i prijatno toplo

Nakon što se u ponedeljak očekuje zadržavanje znatne količine oblačnosti iznad našeg područja, posebno u prvom delu dana, ali uz uglavnom suvo vreme i kraće sunčane intervale, od utorka treba očekivati pretežno sunčano i postepeno sve toplije vreme. Takvo vreme zadržalo bi se barem do subote 30. septembra, uz jutarnje temperature uglavnom između 12 i 15°C, i maksimalne dnevne od 26 do 28°C. Očekuje se pojava jutarnje sumaglice (horizontalna vidljivost <10km), dok je u utorak ujutru moguća i pojava magle na širem području.

Više o vremenu tokom naredne sedmice pisaćemo od ponedeljka.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *