Bez padavina i iznadprosečno toplo na ulasku u 2023. godinu, prave zime neće biti u prvoj dekadi januara

Tokom novogodišnjeg vikenda preovladavaće promenljivo oblačno i suvo vreme. Nešto više oblaka očekuje se danas do kraja dana, dok će sutra, prvog dana nove godine, biti dužih sunčanih intervala. O mrazu nema ni govora, a dnevne temperature tokom novogodišnjeg vikenda kretaće se između 14 i 17°C. U Novom Sadu može biti izmereno čak i malo više. Od 4. januara će temperature biti tek bliže normalnim vrednostima, ali prave zime nema na vidiku ni tokom cele prve dekade januara, odnosno još najmanje 10-ak dana.

Zima je “pobegla” daleko u Skandinaviju i Rusiju (ECMWF) – meteologix.com

U subotu će preovladavati promenljivo oblačno sa sunčanim periodima, dok će u nedelju biti malo do umereno oblačno sa dužim sunčanim intervalima. Danas će se maksimalne dnevne temperature kretati između 14 i 17°C, dok u Novom Sadu može biti izmereno i 18°C. U nedelju bez bitnije promene temperatura, jutarnje temperature kretaće se između 3 i 5°C, a dnevne će se kretati između 13 i 16°C, na području Novog Sada i Beograda može biti izmereno i 18°C. U nedelju će duvati slab, ređe umeren vetar, južnih smerova.

Abnormalna toplota i na početku nove 2023. godine iznad većeg dela Evrope (ECMWF) – TROPICALTIDBITS.COM

Tokom predstojeće novogodišnje noći vetar će biti slab, uglavnom južnih smerova, uz temperature između 6 i 9°C oko ponoći.

Bez snega i velikih minusa u prvoj dekadi januara

Iznadprosečno toplo vreme zadržava se i tokom ponedeljka i utorka, 2 i 3. januara, uz dnevne maksimume iznad 10°C, odnosno u ponedeljak i do 16°C.

U ponedeljak i utorak očekuje se nešto češća pojava jutarnjih magli, ali se očekuje da se magla tokom prepodneva raziđe, i da to neće bitnije uticati na dnevne temperature. Ipak, i taj faktor treba imati u vidu. Dok u ponedeljak i utorak neće biti značajnijeg vetra, u sredu će duvati umeren, povremeno na udare i jak severozapadni vetar.

U sredu može biti tek malo kiše (jedva merljiva količina, ponegde), uglavnom u prvom delu dana. U sredu i četvrtak naredne sedmice jutarnje temperature kretaće se između 2 i 4°C, a maksimalne dnevne oko 10°C.

Jače zahlađenje koje bi bi vratilo temperature u normalu ne očekuje se do kraja prve dekade januara, te će se i u nastavku sledeće sedmice dnevne temperature kretati oko 10°C u većini dana, a jutarnji mrazevi će izostajati. Praktično, tokom prvih 10 dana januara, veliko je pitanje da li ćemo imati makar jedno jutro sa mrazom. Takođe, veći deo ovog perioda obeležiće suvo vreme, uz dominantan uticaj anticiklonalnog polja iznad naših krajeva.

Iznadprosečno toplo i uglavnom suvo skoro do samog kraja I dekade nakon čega se javlja opcija zahlađenja i padavina (ECMWF) – wetterzentrale.de

Promena sa kišom i manjim zahlađenjem moguća je tek oko kraja prve dekade, odnosno oko 10. januara. Naravno, o novim detaljima ćemo pisati početkom sledeće sedmice, 3-4. januara.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *