U ponedeljak i do 27°C, bez kiše i značajnijeg zahlađenja do kraja oktobra uz jutarnje magle

Sutra nas očekuje pravi letnji dan uz temperature koje više priliče početku juna ili početku septembra, nego poslednjoj – trećoj dekadi oktobra. Gornja granica normale za veći deo Vojvodine je 17°C tokom treće dekade meseca. Temperatura će sutra biti i do 10°C iznad proseka, a zapravo do kraja meseca će svakodnevno biti iznadprosečno toplo. Osim malo kratkotrajne kiše tokom utorka, do kraja meseca se ne očekuju padavine.

U ponedeljak će preovladavati malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima i bez padavina. Ujutru je moguća mestimična magla! Duvaće slab do umeren vetar južnih i zapadnih smerova, uveče u skretanju na severozapadni. Jutarnje temperature kretaće se između 8 i 11°C, a maksimalne dnevne kretaće se od 25 do čak 27°C.

Znatno toplije od proseka u ponedeljak biće u većem delu Evrope po ECMWF modelu – tropicaldibits.com

U utorak će se preko našeg područja premeštati oslabljeni hladni front. To će značiti povećanu oblačnost, kao i mogućnost za mestimičnu slabu kišu, te (manji) pad temperatura. Pre podne će biti suvo, dok se popodne i uveče očekuje tek ponegde vrlo malo kiše. U utorak će duvati pojačan severozapadni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 12 i 14°C, a maksimalne dnevne od 20 do 22°C.

U sredu se očekuje maglovito jutro. Ovu meteorološku pojavu je generalno teško prognozirati, pa je jasno da su do srede moguće promene, ali za sada važi visoka verovatnoća da u sredu imamo maglu koja bi se mogla zadržati duže tokom dana. Tek u poslepodnevnim časovima bilo bi malo sunčanih intervala. Jutarnje temperature kretaće se između 7 i 10°C, a maksimalne dnevne od 17 do 20°C. U slučaju izostanka magle, biće više. Vetar slab, promenljivog smera.

Zašto treba očekivati češću pojavu magle narednih dana?

Do pojave magle i niske oblačnosti će dolaziti usled temperaturne inverzije. Najkraće rečeno, tada je toplije u višim slojevima atmosfere, u odnosu na prizemlje, što nije uobičajeno. Poznato je da temperatura opada sa visinom. Zato će od utorka tokom većeg dela dana, a naročito u prepodnevnim satima, na planinama biti toplije u odnosu na nizije! Inverzija je uzrokovana različitim uslovima, a pre svega zbog radijacionog izračivanja advekcijskim procesima u okvirima toplog fronta, itd.

Tokom jeseni i zime, a retko i tokom proleća i leta, prilikom vedrih i mirnih noći, bez vetra, javlja se gore spomenuta temperaturna inverzija. Kada je tlo u toku noći zbog izračivanja hladnije od vazduha, atmosfera predaje toplotu podlozi, usled čega se hlade prvo slojevi vazduha neposredno uz podlogu, a zatim i viši slojevi. Samim time, ti slojevi bliži tlu postaju znatno hladniji u odnosu na (malo) više slojeve iznad, pa se taj topao vazduh iznad nađe ” u sendviču”, jer je i ispod i iznad njega hladan vaduh. Inverzija, ako se vazduh u pri tlu ohladi do temperature tačke rose (temperatura tačke rose je ona do koje vazduh, pri konstatnom pritisku može da se ohladi do zasićenja vodenom parom, tj. da mu relativna vlažnost iznosi 100%) može biti praćena i maglom i niskim oblacima.

U četvrtak se ponovo očekuje česta pojava jutarnje magle koja bi se ponegde zadržala i tokom većeg dela prepodneva. U drugom delu dana bi bilo pretežno sunčano, pa će biti i nešto toplije u odnosu na sredu. Vetar slab, promenljivog smera. Minimalne temperature kretaće se između 7 i 10°C, a maksimalne dnevne od 20 do 22°C.

Za nove detalje i ažuriranu verziju prognozu za utorak, sredu i četvrtak – pratite našu trodnevnu vremensku prognozu za Vojvodinu i Beograd.

Bez veće promene do kraja oktobra

U petak i za naredni vikend, očekuje se malo do umereno oblačno i suvo vreme uz duže sunčane intervale. Jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 8 i 11°C, a maksimalne dnevne od 19 do 22°C – što su temperature iznad proseka za ovo doba godine. Biće uslova za jutarnje magle i krajem sedmice, ali ćemo o tome detaljnije pisati kada se termin približi, jer ovu meteorološku pojavu zaista ne vredi prognozirati toliko unapred.

Prostrani anticiklon iznad Evrope očekuje se i krajem sedmice uz stabilno i iznadprosečno toplo vreme čak i na severu kontinenta (ECMWF) – tropicaldibits.com
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *