Sveže do petka, duži stabilan period pred nama. Hoće li biti još vrućina?

Do kraja aktuelne sedmice očekuje se uglavnom malo do umereno oblačno vreme (slab i umeren razvoj dnevne oblačnosti) sa dužim sunčanim intervalima, naročito u danima do vikenda. Do petka se očekuju temperature ispod prosečnih vrednosti, a u četvrtak sporadično može biti pljuskova.

Nakon stabilnog utorka i srede, u četvrtak će ponovo biti uslova za lokalne pljuskove, koji će ponegde biti praćeni grmljavinom. U većini mesta ostaće suvo čak i tokom četvrtka, a nikakve oluje i vremenske nepogode se ne očekuju.

U sredu se očekuje hladno jutro za ovo doba godine, uz minimume između 10 i 12°C, dok će se maksimalne temperature kretati između 24 i 26°C. Duvaće slab do umeren vetar promenljivog smera.

U četrvrtak se očekuju minimalne temperature između 12 i 15°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 24 do 26°C – kao prethodnog dana.

Advekcija toplijeg vazduha na naše područje počinje u petak 11. avgusta, pa će svakim danom biti sve toplije. U petak se još očekuje umereno oblačno vreme, dok bi u danima predstojećeg vikenda trebalo biti pretežno sunčano. U petak i subotu očekuju se svežija jutra, uz minimalne temperature uglavnom između 13 i 15°C, dok će se maksimalne temeprature u petak kretati između 26 i 28°C, a u subotu od 27 do 29°C.

U nedelju oko 30°C, sledeće sedmice ponovo i do 35°C

U nedelju i početkom naredne sedmice zadržava se stabilno, pretežno sunčano vreme. Postepeno će biti sve toplije, pa će se tako u nedelju maksimalne temperature kretati oko 30°C, a početkom i sredinom naredne sedmice, odnosno sredinom avgusta, i preko 30°C.

Nakon promenljivog i turbulentnog drugog dela jula, i samog početka avgusta, sve je izvesniji dugotrajniji stabilan period (sa izuzetkom četvrtka 10. avgusta), uz postepen porast temperatura koje će od petka biti prave letnje, a sledeće sedmice ponovo i tropske.

Druga polovina druge dekade avgusta donosi troptski talas Evropi (GFS) - tropicaltidbits.com
Druga polovina druge dekade avgusta donosi troptski talas Evropi (GFS) – tropicaltidbits.com

Sredinom sledeće sedmice, oko 15. avgusta, izvesno je da ćemo meriti temperature i do 35°C, a postoji mogućnost i da ćemo po treći put ovog leta meriti i preko 35°C. Podsećamo, do sada su najviše temperature merene tokom druge dekade jula, kao i na samom početku avgusta (3-4. avgust).

Do 20. avgusta za sada nema na vidiku konkretnije destabilizacije i jačeg zahlađenja.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *