U subotu pljuskovi sa grmljavinom i pad temperatura, prijatne letnje temperature do srede

U petak se u Vojvodini, ali i u ostatku Srbije, zadržava pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Ređi lokalni pljuskovi popodne ne treba da iznenade u Banatu i planinskim predelima ostatka Srbije. U subotu se takođe zadržava veoma toplo vreme, ali će sredinom dana u Vojvodini doći do priliva hladnije vazdušne mase, što će i destabilizovati atmosferu. Popodne i uveče širom zemlje pljuskovi sa grmljavinom, uz mogućnost vremenskih nepogoda.

Kada govorimo o Vojvodini, maksimalne temperature će se u petak kretati između 33 i 35°C, a duvaće umeren istočni i jugoistočni vetar. Kao što je već pomenuto, biće uglavnom suvo uz duže sunčane intervale, ali u Banatu ne treba da iznenadi po koji izolovan pljusak koji će zahvatati vrlo malo područje.

U subotu se preko našeg područja očekuje premeštanje hladnog fronta uz formiranje slabog visinskog ciklona. Doći će do priliva hladnijeg vazduha, što će biti propraćeno umerenim i jakim vetrom, a u sklopu olujnih oblaka i olujne jačine, uz grmljavinske pljuskove koji će zahvatati šire područje. U poslepodnevnim časovima u većini predela, a najpre na zapadu i severu zemlje (uključujući i Vojvodinu) očekuju se pljuskovi sa grmljavinom, a biće uslova i za vremenske nepogode sa obilnim padavinama na manjem području, pojavom grada i olujnog vetra. Jutarnje temperature će se u Vojvodini kretati između 18 i 21°C, a maksimalne dnevne od 30°C na krjanjem severu do 36°C na jugu Banata.

Lokalno će biti jakog i olujnog vetra u subotu popodne 4×4 ECMWF Swiss (meteologix.com)

Za sada nema indikacija za formiranje najsnažnijeg oblika oluja – superćelijskih sistema, već će se uglavnom raditi o multićelijskim sistemima (MCS). Destabilizacija atmosfere najkasnije se očekuje na jugu zemlje, tek u noći ka nedelji.

Simulirana radarska slika za petak popodne 4×4 ECMWF Swiss (meteologix.com)

U nedelju će u Srbiji preovladavati promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme sa sunčanim intervalima. Sredinom dana i popodne u predelima južno od Kragujevca moguća je pojava kratkotrajne kiše i pljuskova, dok će severnije, uključujući i Vojvodinu biti suvo, uz više sunčanih intervala. Na području Vojvodine jutarnje temperature kretaće se između 15 i 18°C, a maksimalne dnevne od 27 do 29°C. Duvaće umeren, na udare povremeno jak severozapadni vetar.

U ponedeljak i utorak pretežno sunčano i umereno toplo vreme. Duže sunčane intervale treba očekivati u ponedeljak, dok u utorak može biti umerenog razvoja oblaka. Jutra će biti sveža, uz minimume uglavnom između 13 i 16°C, dok će se maksimalne temperature kretati od 28 do 31°C. U ponedeljak će duvati umeren severni vetar, a u utorak severoistočni.

U drugom delu sledeće nedelje ponovo vrućine

Sredinom i u drugom delu sledeće sedmice ponovo se očekuje niz stabilnih i sve toplijih, odnosno veoma toplih dana. Naravno, ovo je još uvek dalek period, i određene promene su moguće, ali treba imati na umu.

Meteogram za Novi Sad (ECMWF) – 10 dana kraj jula

U sredu će se dnevne temperature kretati uglavnom između 32 i 34°C, a u četvrtak već između 34 i 36°C. U petak i subotu, 5 i 6. avgusta, uz dalji rast temperatura, dnevni maksimumi će se kretati između 35 i 37°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *