Suvo zemljište u celoj Srbiji, najkritičnije na istoku i jugoistoku

Tokom avgusta imali smo situaciju blage suše u celoj zemlji, dok je istoku i jugu zemlje bilo umereno sušno i čak veoma sušno. Tokom septembra nastavlja se sušni period. Prethodno leto je generalno bilo u deficitu sa padavinama, sa velikim brojem suvih dana, a onda bi nailazio period od 2-4 dana sa ponegde obilnijom kišom, međutim takav raspored padavina ne pogoduje poljoprivrednim kulturama.

Optimalno vreme za setvu ozimih kultura više ne postoji, ali okvirno ono je tokom oktobra meseca, i to u drugoj polovini. Tokom same setve, kiša naravno nije dobrodošla, ali je zato pre i nakon setve vrlo poželjna, uz optimalne temperature nakon setve.

Na kraju druge dekade septembra, a za prethodni period, vrednosi SPI (standardizovani indeks padavina) kreću se u kategorijama sušno do izuzetno sušno. U najvećem delu zemlje u proteklom periodu beleži se jaka do ekstremna suša, na šta jasno ukazuje i slika ispod.

Karta SPI 19. septembar (RHMZ)

Situacija u Vojvodini nije znatno bolja u odnosu na ostatak zemlje. Nakon 19. septembra (datum analize) može se reći da se situacija na severu popravila, gde je palo 15 do 25mm kiše u prethodnih nekoliko dana. Zato, u centralnim i južnim predelima pokrajine akumuliralo se svega 1 do 5mm kiše, što je zanemarljiva količina da bi se popravilo stanje umerene i jake suše u ovim predelima.

Nema dobrih naznaka za period do kraja septembra

Do kraja septembra prema aktuelnim prognozama nema dobrih vesti. Malo kiše pašće danas u većem delu Vojvodine, ali se radi o količini između 1 i 3mm u proseku. Naravno, negde će pasti i manje kiše, dok se pozitivna odstupanja ne očekuju. Do kraja meseca globalni numerički modeli simuliraju uglavnom 5 do 15mm vodenog taloga (nakon današnjeg dana), što je nedovoljna količina da bi se situacija vratila u normalu, ali bi se mogla malo popraviti.

Prognoza za Novi Sad 10 dana (ECMWF)

Ipak, kako srednjeročne prognoze padavina nisu pouzdane, ne možemo ništa tvrditi, osim da su veće šanse da situacija sa sušom ostane nepromenjena, nego da dođe do poželjnog poboljšanja. Nakon današnjeg dana nove padavine moguće su početkom sledeće sedmice.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

One comment

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *