Suvo zemljište u celoj Srbiji, najkritičnije na istoku i jugoistoku

Tokom avgusta imali smo situaciju blage suše u celoj zemlji, dok je istoku i jugu zemlje bilo umereno sušno i čak veoma sušno. Tokom septembra nastavlja se sušni period. Prethodno leto je generalno bilo u deficitu sa padavinama, sa velikim brojem suvih dana, a onda bi nailazio period od 2-4 dana sa ponegde obilnijom kišom, međutim takav raspored padavina ne pogoduje poljoprivrednim kulturama.

Optimalno vreme za setvu ozimih kultura više ne postoji, ali okvirno ono je tokom oktobra meseca, i to u drugoj polovini. Tokom same setve, kiša naravno nije dobrodošla, ali je zato pre i nakon setve vrlo poželjna, uz optimalne temperature nakon setve.

Na kraju druge dekade septembra, a za prethodni period, vrednosi SPI (standardizovani indeks padavina) kreću se u kategorijama sušno do izuzetno sušno. U najvećem delu zemlje u proteklom periodu beleži se jaka do ekstremna suša, na šta jasno ukazuje i slika ispod.

Karta SPI 19. septembar (RHMZ)

Situacija u Vojvodini nije znatno bolja u odnosu na ostatak zemlje. Nakon 19. septembra (datum analize) može se reći da se situacija na severu popravila, gde je palo 15 do 25mm kiše u prethodnih nekoliko dana. Zato, u centralnim i južnim predelima pokrajine akumuliralo se svega 1 do 5mm kiše, što je zanemarljiva količina da bi se popravilo stanje umerene i jake suše u ovim predelima.

Nema dobrih naznaka za period do kraja septembra

Do kraja septembra prema aktuelnim prognozama nema dobrih vesti. Malo kiše pašće danas u većem delu Vojvodine, ali se radi o količini između 1 i 3mm u proseku. Naravno, negde će pasti i manje kiše, dok se pozitivna odstupanja ne očekuju. Do kraja meseca globalni numerički modeli simuliraju uglavnom 5 do 15mm vodenog taloga (nakon današnjeg dana), što je nedovoljna količina da bi se situacija vratila u normalu, ali bi se mogla malo popraviti.

Prognoza za Novi Sad 10 dana (ECMWF)

Ipak, kako srednjeročne prognoze padavina nisu pouzdane, ne možemo ništa tvrditi, osim da su veće šanse da situacija sa sušom ostane nepromenjena, nego da dođe do poželjnog poboljšanja. Nakon današnjeg dana nove padavine moguće su početkom sledeće sedmice.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

1 komentar
  1. Danilo kaže

    Okolina Subotica u ponedeljak palo 23mm

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!