Promenljivo vreme tokom prve polovine marta, prolazno jače pogoršanje baš za 8. mart!

Do sredine marta očekuje nas promenljivo vreme sa povremenom kišom i bez većih temperaturnih ekstrema. Jutarnje temperature uglavnom će biti par stepeni iznad nule, uz po koje jutro koje bi imalo potencijal za slab mraz, a prvi kandidat je nedelja. Snežne padavine se do sredine marta ne očekuju u nizijama Vojvodine. Nešto konkretnije padavine moguće su oko 8. marta.

Do kraja aktuelne sedmice, odnosno tokom naredna tri dana, preovladavaće promenljivo oblačno vreme uz samo kraće sunčane intervale. Svakodnevno je moguće malo kiše, ponegde. U petak sunčanih perioda često neće ni biti, a nešto bolja situacija očekuje se u danima vikenda. U petak će duvati slab vetar promenljivog smera, pa će zagađenje vazduha biti povećano. U subotu će duvati slab do umeren zapadni i severozapadni vetar, a u nedelju uglavnom umeren severozapadni, i to će biti dan sa najviše vetra (i najboljim kvalitetom vazduha) do kraja sedmice.

U petak i subotu jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 2 i 5°C, a maksimalne dnevne od 8 do 12°C. Za nijansu hladnije jutro biće u subotu, a istog dana će i maksimalne temperature biti za nijansu više u odnosu na petak – što znači veću veću dnevnu amplitudu. U nedelju se očekuju jutarnje temperature između 0 i 2°C (uz prizemni mraz), dok će se maksimalne temperature kretati od 8 do 10°C.

Meteogram za Zrenjanin 10 dana ECMWF početak marta

U ponedeljak i utorak moguće su lokalne nestabilnosti, odnosno mestimična pojava kratkotrajne kiše i pljuskova. Očekuje se da se tokom ova dva dana maksimalne temperature kreću oko 10°C, a moguće je da bude i par stepeni toplije.

Konkretnija kiša, kao što smo već spomenuli, očekuje se sredinom sledeće sedmice. Tada je moguć prolazak jačeg hladnog fronta uz sekundardnu ciklogenezu u regionu, što bi značilo pad temperatura, lokalno obimnije padavine, kao i jak zapadni i severozapadni vetar u zoni fronta. Njemu bi prethodovao pojačan jugozapadni vetar u prvom delu dana 8. marta.

Vetrovito u sredu 8. marta (GFS)

Više detalja o ovoj promeni vremena, i uopšteno o vremenu naredne sedmice, objavićemo u danima predstojećeg vikenda.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *