Posle jučerašnje kratke snežne epizode narednih dana umeren mraz, od utorka ponovo toplije

Kratkotrajna snežna epizoda je već iza nas, a u petak poslepodne i tokom večeri došlo je do formiranja simboličnog snežnog pokrivača u većem delu Vojvodine, često i nemerljive visine, ili do 2-3cm. Narednih dana očekuje nas umeren jutarnji mraz uz dnevne maksimume uglavnom između 3 i 5°C na području Vojvodine.

Republički hidrometeorološki Zavod je u petak izdao najavu da će u nizijama južne i istočne Srbije pasti 5-10cm snega, lokalno i do 15cm, a u planinskim predelima do 30cm snega. Pored toga, najavljuje se pojava umerenog mraza, pre svega na severu zemlje. Najava je danas ažurirana:

RHMZ najava za vikend 20-21. januar (Izvor: hidmet.gov.rs)

Kada govorimo o Vojvodini, sinoć je došlo do mestimičnog formiranja manjeg snežnog pokrivača, koji se već danas topi, obzirom da su temperature u blagom plusu, i u najtoplijem delu dana (13-14h) kretaće se između 2 i 4°C.

Instagram will load in the frontend.

Umeren mraz pa otopljenje od utorka

Narednih dana u Vojvodini se očekuju umereni jutarnji mrazevi, uz minimalne temperature uglavnom između -6 i -3°C tokom naredna dva dana, dok će od utorka i jutarnje temperature biti u porastu. Maksimalne temperature u nedelju kretaće se uglavnom između 3 i 4°C, a u ponedeljak od 4 do 6°C. U nedelju i ponedeljak u noćnim i jutarnjim časovima mestimično se očekuje pojava sumaglice ili kratkotrajne magle.

U utorak, uz advekciju toplije vazdušne mase na naše područje, očekuju se jutarnji minimumi između -2 i 1°C, što znači da će mraz na 2m ponegde i izostati (pri tlu se očekuje u svim krajevima), dok će se maksimalne temperature kretati između 4 i 7°C.

Još uvek je rano za detaljne najave, ali u utorak ujutru bi moglo biti uslova i za pojavu ledene kiše na području Vojvodine, a za šta će u slučaju potrebe RHMZ reagovati adekvatnim upozorenjem. Potom će pre podne biti malo kiše i susnežice, dok će u drugom delu dana biti suvo vreme.

U sredu 24. januara se očekuje slab mraz mestimično, dok bi maksimalne temperature u Bačkoj i Sremu mogle dostizati i 9-10°C. U Banatu će biti nešto hladnije. U večernjim satima mogući su kiša i pljuskovi, o čemu će biti više reči u trodnevnoj prognozi narednih dana.

Potom, u nastavku januara tokom treće dekade, za sada nema izgleda za veće promene temperature. Nakon većih temperaturnih oscilacija u proteklom periodu, idemo ka nešto umerenijem vremenu. Temperature narednih dana biće oko normale, a zatim od sredine naredne sedmice i malo iznad.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *