Naredne sedmice toplo, a zatim i veoma toplo, uz ređe pljuskove

Izgledalo je da će period sasvim stabilnog vremena potrajati duže, ali zbog uticaja visinskog ciklona sa centrom negde iznad Grčke već od utorka mogu se očekivati ređi pljuskovi sa grmljavinom. Do petka 18. avgusta biće uobičajeno toplo vreme za sredinu avgusta, uz umeren jugoistočni vetar, a potom bi krajem sedmice bilo i veoma toplo uz maksimume do 35°C.

Sinoptička situacija na početku nove sedmice po GFS modelu (tropicaltidbits.com)

U ponedeljak se zadržava stabilno i pretežno sunčano vreme. Duvaće slab do umeren istočni i jugoistočni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 14 i 16°C, a maksimalne dnevne od 30 do 32°C.

U utorak će tokom najvećeg dela dana takođe biti stabilno i pretežno sunčano vreme. Tek u večernjim časovima i u noći ka sredi očekuje se ređa pojava pljuskova koji mogu biti praćeni grmljavinom. Jutarnje temperature u utorak će se kretati između 16 i 18°C, dok će se maksimalne kretati između 31 i 33°C, uz uglavnom umeren istočni i jugoistočni vetar.

Uglavnom umeren istočni i jugoistočni vetar duvaće i tokom srede i četvrtka. U sredu će tokom celog dana biti uslova za ređu pojavu pljuskova i grmljavine, dok bi četvrtak ipak trebalo da obeleži sasvim stabilno i suvo vreme u svim krajevima. Tokom ova dva dana jutarnje temperature kretaće se između 17 i 19°C, a maksimalne dnevne od 30 do 32°C.

Visinsko strujanje narednih dana biće istočno i jugoistočni, odnosno pomenuti retki lokalni pljuskovi dolaziće iz tog pravca i kretaće se prema zapadu i severozapadu.

U petak i u danima narednog vikenda očekuju se i tropske noći, uz minimalne temperature između 20 i 22°C, a maksimalne dnevne temperature kretaće se oko 35°C tokom vikenda 19-20. avgusta. O mogućim padavinama krajem sedmice još uvek je rano govoriti, pa ćemo o tome pisati u nekom od narednih izveštaja.

Veoma toplo vreme moglo bi se vrlo lako zadržati sve do sredine treće dekade avgusta, pa bi tako ovo zapravo mogao biti najduži tropski talas ovog leta, a ostaje da vidimo da li će po intenzitetu moći da parira onom od sredine jula.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *