Naredna dva dana i do 38°C, jače “aktivacije” atmosfere upitne uz pad temperatura od utorka

U naslov je uspela da stane najkraća verzija prognoze za naredna 3-4 dana. Najpre ćemo se “pržiti” još tokom nedelje i ponedeljka, uz maksimalne temperature uglavnom između 36 i 37°C, a ponegde i do 38°C na području Vojvodine. Uz to će noći biti neprijatno tople (tropske). Osveženje stiže u utorak, međutim tek toliko da se temperature vrate u normalne vrednosti za sam kraj avgusta i početak septembra. Od ponedeljka uveče treba očekivati lokalne nestabilnosti.

U nedelju će se jutarnje temperature kretati između 21 i 23°C, a maksimalne dnevne između 36 i 37°C, a ponegde i do 38°C. Ponedeljak će, barem u jutarnjim satima, biti još topliji, uz minimume između 23 i 25°C, dok će dnevne temperature biti identične onim u nedelju, do 38°C. Dok će u nedelju biti pretežno sunčano, u ponedeljak će biti malo do umereno oblačno vreme, uz destabilizaciju atmosfere tokom večeri. Tokom ova dva dana duvaće umeren južni i jugoistočni vetar, u ponedeljak na udare i jak.

Topao i hladan sektor ciklona tokom ponedeljka sa centrom u Đenovskom zalivu (ECMWF) – wxcharts.com

U ponedeljak uveče i u noći ka utorku treba očekivati prvi talas nestabilnosti, uz lokalne pljuskove i grmljavinu. U utorak će preovladavati promenljivo oblačno i nestabilno vreme, uz pad temperature, i praktično celodnevne uslove za lokalne pljuskove i grmljavinu, uz mogućnost intenzivnijih grmljavinskih procesa. To se naročito odnosi na poslepodnevne i večernje časove. Modeli visoke rezolucije još uvek ne pokrivaju utorak, pa ćemo se tome detaljnije posvetiti tokom ponedeljka. Glavna odlika najverovatnije će biti lokalno obilnije padavine, ali ne treba isključiti ni olujne udare vetra, kao i pojavu grada.

Sporadičnih pljuskova i grmljavine može biti i sredinom naredne sedmice, ali bez uslova za vremenske nepogode. Od utorka do subote maksimalne temperature uglavnom će se kretati između znatno prijatnijih 24 i 28°C, a minimalne uglavnom između 14 i 17°C počevši od srede.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *