Evo koliko se snega očekuje u celoj Srbiji i gde će ga biti najviše, reč je o normalnom februarskom prodoru

Mnogi mediji u Srbiji ponovo su rešili da “pumpaju” svoju zaradu plasiranjem clickbait (obmanjujućih) naslova, najavom nekog silnog snega i “smrzavanja”, a mi novinarima ostavljamo da se sami pronađu i sramote, a čitaocima da razreše koga će da prate. Lažno i zaradom motivisano plasiranje prognoze vremena, ili objektivno i naučno? U nastavku članka donosimo detalje koliko se snega očekuje u Srbiji (naravno, sa posebnim osvrtom na Vojvodinu), a pišemo i o tome kakvo vreme treba očekivati do kraja naredne sedmice.

Kiša koja večeras pada širom Vojvodine tokom predstojeće noći će preći u susnežicu i mokar sneg. Kako smo i najavili večeras se mere najniže temperature danas, i to od 3°C na severozapadu do 4°C na jugoistoku Vojvodine (merenje u 20h). Sneg će padati na zapadu Bačke i Srema, te svakako na području Fruške Gore, dok se u najvećem delu Vojvodine očekuju padavine u formi susnežice, odnosno miks snega i kiše. Jasno, u nizijama zapadne Bačke i Srema očekuje se formiranje snežnog pokrivača visine do 5cm, a u ostatku Vojvodine neće biti pokrivača. Na Fruškoj Gori sutra ujutru meriće se preko 10cm snega u višim delovima. Do 5cm snega očekuje se i na zapadu Srbije, odnosno u Valjevskom, Lozničkom i Šabačkom kraju. U ostatku Srbije se očekuje manje padavina, biće i toplije, pa se snežni pokrivač u nedelju i ne očekuje, čak i na planinama (osim tamo gde ga već ima, kao što je to slučaj na Kopaoniku >50cm).

U nedelju tokom dana susnežica i mokar sneg padaće na severu i zapadu Srbije, kao i u centralnim predelima. Na istoku i jugu zemlje biće uglavnom suvo, sa vrlo malo padavina, i to u formi kiše. Može se reći da će Kragujevac i Novi Pazar biti neka istočna granica značajnijih padavina, dok se preko 15mm padavina očekuje u celoj Vojvodini tokom nedelje, a najviše u delovima Srema. U Vojvodini će se jutarnje temperature kretati između 0 i 2°C, a maksimalne dnevne od 2 do 5°C. Duvaće umeren severni i severoistočni vetar.

Projekcija visine snega na tlu ECMWF modela za nedelju veče je najoptimističnija! (Source: meteologix.com)

Noć ka ponedeljku biće nova šansa da se u nizijama ponegde zabeli, kako u Vojvodini, tako i u ostatku Srbije. U noći ka ponedeljku i u ponedeljak pre podne na severu i zapadu Vojvodine biće uglavnom suvo, a ovog puta mokar sneg padaće u Banatu, i to više na jugu Banata, nego severnije. Tako će se u ponedeljak ujutru sasvim simbolično zabeleti i delovi Banata, uz sneg visine do maksimalno 3cm. Simbolično će se zabeleti i centralni predeli zemlje uz najviše 5cm snega u nizijama, dok se na istoku i jugu ne očekuje stvaranje pokrivača, jedva da će da “pobrašni” i na planinama. U ponedeljak će se u Vojvodini jutarnje temperature kretati između -1 i 1°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C. Ovo će biti ujedno i najhladniji dan tokom aktuelnog zahlađenja. Slično će biti i u ostatku zemlje, izuzev krajnjeg istoka i juga, gde će biti toplije, uz maksimume i do 8°C.

Projekcija modela visoke rezolucije za visinu snega u ponedeljak veče (Source: meteologix.com)

Od aktuelnog ciklona najviše će profitirati brdsko-planinski predeli zapadne Srbije, u to nema sumnje, gde se očekuje stvaranje najkonkretnijeg snežnog pokrivača. U nizjama ovog dela zemlje do ponedeljka uveče formiraće se pokrivač visine 10 do 15cm, a u brdskim i planinskim predelima više od 20cm, a ponegde i do 30cm!

Dok će u utorak i zapravo još više sredu pod uticajem novog ciklona biti centralni i južni predeli zemlje (kiša, susnežica, mokar sneg), na severu će biti suvo i bez padavina tokom ova dva dana. U Vojvodini će se jutarnje temperature kretati uglavnom između -2 i 0°C, a maksimalne dnevne od 3 do 5°C.

Da se vratimo isključivo na Vojvodinu, u nastavku sedmice očekuje se promenljivo oblačno vreme, uz smenu sunca i oblaka, i uglavnom bez padavina. Biće sveže, uz jutarnje temperature oko nule (sporadično će biti pojave slabog jutarnjeg mraza), dok će se maksimalne dnevne kretati uglavnom između 7 i 10°C od četvrtka do kraja sedmice.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

One comment

  1. Receno je da ce sinoc i nocas na zapadu i jugozapadu pasti izmedu 10 -20cm vlaznog snega , kad ono ni pahulje …mora da je solja lose procitana..🤣

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *