Do kada možemo računati na stabilno i toplo vreme i možemo li očekivati još vrućina?

Prethodnih nekoliko dana imali smo maksimalne temperature uglavnom između 28 i 30°C, uz sveža jutra, kada se živa u termometrima često spuštala i ispod 15°C. Narednih dana biće postepeno sve toplije, dok će jutra ostati prijatna, dnevne temperature od drugog dana vikenda će svakodnevno prelaziti 30°C.

Naše područje pod uticajem je Omega bloka, polja povišenog vazdušnog pritiska, i anticiklon će delovati na vreme u našim krajevima do daljeg. To znači da smo mirni po pitanju nekih vremenskih ekstrema, uz uglavnom suvo i stabilno vreme, barem do četvrtka 14. septembra.

Sinoptička situacija i temperaturna odstupanja na 850hPa (GFS) – wxcharts.com

U danima vikenda maksimalne temperature kretaće se oko 30-31°C, da bi početkom i sredinom naredne sedmice u najtoplijem delu dana bilo između 31 i 33°C. Kulminacija se očekuje upravo u sredu, kada eventualno ponegde može biti izmereno i 34°C. U danima vikenda jutarnje temperature će se kretati između svežih 14 i 16°C, dok će se od ponedeljka kretati uglavnom između 16 i 18°C. U subotu i nedelju ponegde se očekuje pojava jutarnje sumaglice (smanjena horizontalna vidljivost ispod 10km).

Obzirom na sve duže noći, jasno je da nema govora o tropskim noćima (Tmin >20°C), ali je isto tako jasno da će temperature od ponedeljka biti znatno iznad normale za II dekadu septembra.

Promena vremena moguća je u četvrtak 14. septembra, kada bi moglo doći do kratkotrajne destabilizacije atmosfere, uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, i do pada temperatura. Prethodno će u utorak i sredu duvati umeren do jak jugoistočni vetar.

U drugoj polovini naredne sedmice očekuju se minimalne temperature između 12 i 15°C, a maksimalne dnevne od 25 do 28°C – u skladu sa kalendarom, odnosno u granicama i malo iznad normale za sredinu septembra.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *