Delimično pomračenje sunca u utorak, zimsko računanje vremena počinje 30. oktobra

Iz Srbije i većeg dela Evrope u utorak 25. oktobra 2022. godine moći će da se posmatra delimično pomračenje Sunca. Delimično pomračenje će početi u 11:22 u većem delu Srbije, a završiti se u 13:38h. Maksimum pomračenja će nastupiti oko 12:33h. Na sredini pomračenja biće pokriveno nešto manje od polovine Sunčevog prečnika.

Malo je međutim verovatno da će u Vojvodini biti moguće posmatranje ovog pomračenja Sunca, zbog veće količine oblačnosti iznad našeg područja koja se očekuje. Detaljnu prognozu za utorak i naredna dva dana pročitajte na trodnevnoj prognozi.

Pomračenje Sunca posmatra se uz specijalne naočare za posmatranje, a moguće je koristiti i aparate za zavarivanje, gustine preko 14. Posmatranje pomračenja Sunca golim okom, ili pak sunčanim naočarima, nije bezbedno po oči.

Saopštenje astronomskog društva Ruđer Bošković – Beograd

Iako je Mesec daleko manji, oko 400 puta po prečniku od Sunca on je Zemlji 400 puta bliži.
Kako se Zemlja i Mesec kreću po elipsama, prividne veličine Sunca i Meseca se menjaju.
Zato se ponekad dešava da, kada su na pravoj liniji ova tri tela, Mesec ne može da zakloni Sunce u potpunosti, pa imamo prstenasto pomračenje Sunca, a ponekad je dovoljno velik da ga potpuno zakloni, pa se govori o potpunom, odnosno totalnom pomračenju Sunca.
Kada ova tri tela nisu na istoj liniji već blizu nje, govori se o delimičnom pomračenju Sunca.
Gledano sa Zemlje u celini može biti od dva do pet pomračenja Sunca u toku jedne godine, a što se tiče Mesečevih pomračenja nula do tri.

Najbezbednije je posmatrati projekciju Sunčevog lika na beli papir kroz neki optički instrument ili direktno kroz njega, ako poseduje odgovarajuće filtere.

Ukoliko bude vedro, zainteresovani mogu posmatrati ovu pojavu sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu, navodi se u saopštenju.

Do pomračenja Sunca dolazi kada Mesec u svom kretanju oko Zemlje zakloni deo ili celo Sunce.
Razlikuju se potpuno, prstenasto i delimično pomračenje Sunca.


Bez obzira na veći broj pomračenja Sunca, ona se sa jednog istog mesta na Zemlji ređe vide od Mesečevih, precizira se u saopštenju.

Verovatno će astronomska društva u lokalnim sredinama organizovati posmatranje pomračenja, pa se raspitajte.

U nedelju počinje zimsko računanje vremena

U noći između subote i nedelje, odnosno 30. oktobra u 3 sata posle ponoći prelazimo na zimsko računanje vremena, vraćanjem časovnika jedan sat unazad, sa 3 na 2h.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983, u skladu s odlukom EU, pre svega radi očekivane ekonomske koristi, boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta i komunikacija, industrije.

Još nije postignuta saglasnost o predlogu Evropske komisije od pre četiri godine da se ukine sezonsko pomeranje sata poslednje nedelje u martu, odnosno u oktobru. Predlog je 2019. podržao Evropski parlament, ali članice ga još nisu usvojile.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *