Nove padavine popravile situaciju sa deficitom vlage, ali nedostaje još mnogo kiše

Kiša koja je padala na području Vojvodine u prethodna dva dana, kao i prethodni talas padavina između 19 i 21. novembra – popravili su situaciju sa sušom odnosno deficitom vlage u zemljištu, ali uglavnom ne značajno. Tokom aktuelnog talasa padavina, juče i danas, na području Vojvodine palo je između 2 i 16mm vodenog taloga, što odgovara l/m² da ne bude zabune.

LokacijaNedelja (25.11)Ponedeljak (26.11)Ukupno
Palić2mm13mm15mm
Sombor2mm14mm16mm
Kikinda2mm4mm6mm
Zrenjanin2mm5mm7mm
Novi Sad3mm2.1mm5.1mm
Banatski Karlovac1mm1.4mm2.4mm
Sremska Mitrovica2mm4mm6mm
Vršac1mm0.9mm1.9mm
Beograd1mm5mm6mm
U tabeli je prikazana količina padavina tokom nedelje i ponedeljka (25-26. novembar), u terminima 18UTC (19h po lokalnom vremenu), a za prethodna 24 sata, kao i ukupna količina za ova dva dana.

Kao što se može zapaziti u priloženoj tabeli, najviše kiše palo je na severozapadu Bačke, a najmanje na jugu Banata.

Karta SPI - 25. novembar
Karta SPI – 25. novembar (Izvor: RHMZ Srbije)

Na osnovu juče proračunatog SPI indeksa, a sa prikupljenim podacima zaključno sa 24. novembrom, može se zapaziti da i dalje na teritoriji čitave zemlje vlada stanje suše, a u pojedinim centralnim predelima, kao i u većem delu Vojvodine i dalje preovladava ekstremna suša. Situacija je danas nešto bolja, ali nema sumnje da na području naše pokrajine i dalje dominira stanje jake i umerene suše.

Stanje suše će potrajati, ali treba očekivati sporo poboljšanje

Na osnovu srednjeročne prognoze vremena izvesno je da će suša potrajati i tokom prve dekade decembra meseca, a šta će biti kasnije – ipak je daleko za govoriti. Situacija sada jeste nešto bolja u odnosu na prvu polovinu novembra kada je situacija bila dramatična, ali će do potpune normalizacije biti potrebno još mnogo vremena.

Trenutno na vidiku nema značajnije ciklonske aktivnosti u našim krajevima, pa tako ni ozbiljnijih padavina u narednom desetodnevnom periodu. To naravno ne znači da padavina neće biti, naime manja količina padavina očekuje se već sutra uveče i u sredu u prvom delu dana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *