Nove padavine popravile situaciju sa deficitom vlage, ali nedostaje još mnogo kiše

Kiša koja je padala na području Vojvodine u prethodna dva dana, kao i prethodni talas padavina između 19 i 21. novembra – popravili su situaciju sa sušom odnosno deficitom vlage u zemljištu, ali uglavnom ne značajno. Tokom aktuelnog talasa padavina, juče i danas, na području Vojvodine palo je između 2 i 16mm vodenog taloga, što odgovara l/m² da ne bude zabune.

LokacijaNedelja (25.11)Ponedeljak (26.11)Ukupno
Palić2mm13mm15mm
Sombor2mm14mm16mm
Kikinda2mm4mm6mm
Zrenjanin2mm5mm7mm
Novi Sad3mm2.1mm5.1mm
Banatski Karlovac1mm1.4mm2.4mm
Sremska Mitrovica2mm4mm6mm
Vršac1mm0.9mm1.9mm
Beograd1mm5mm6mm
U tabeli je prikazana količina padavina tokom nedelje i ponedeljka (25-26. novembar), u terminima 18UTC (19h po lokalnom vremenu), a za prethodna 24 sata, kao i ukupna količina za ova dva dana.

Kao što se može zapaziti u priloženoj tabeli, najviše kiše palo je na severozapadu Bačke, a najmanje na jugu Banata.

Karta SPI - 25. novembar
Karta SPI – 25. novembar (Izvor: RHMZ Srbije)

Na osnovu juče proračunatog SPI indeksa, a sa prikupljenim podacima zaključno sa 24. novembrom, može se zapaziti da i dalje na teritoriji čitave zemlje vlada stanje suše, a u pojedinim centralnim predelima, kao i u većem delu Vojvodine i dalje preovladava ekstremna suša. Situacija je danas nešto bolja, ali nema sumnje da na području naše pokrajine i dalje dominira stanje jake i umerene suše.

Stanje suše će potrajati, ali treba očekivati sporo poboljšanje

Na osnovu srednjeročne prognoze vremena izvesno je da će suša potrajati i tokom prve dekade decembra meseca, a šta će biti kasnije – ipak je daleko za govoriti. Situacija sada jeste nešto bolja u odnosu na prvu polovinu novembra kada je situacija bila dramatična, ali će do potpune normalizacije biti potrebno još mnogo vremena.

Trenutno na vidiku nema značajnije ciklonske aktivnosti u našim krajevima, pa tako ni ozbiljnijih padavina u narednom desetodnevnom periodu. To naravno ne znači da padavina neće biti, naime manja količina padavina očekuje se već sutra uveče i u sredu u prvom delu dana.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!