U delu Zrenjanina juče preko 80mm kiše, obilna kiša na zapadu Srema, Novom Sadu i Kikindi

Obilne padavine koje su sinoć zadesile delove Vojvodine (ali i ostatka Srbije) nisu uzrokovane nikakvim superćelijama, kako su to najavljivali pojedini “meteorolozi” i mediji koji vole pompezno da ih prenose, već retrogradnim kretanjem oblačnosti, odnosno promenom visinskog strujanja tokom konvektivnih procesa u kasnim poslepodnevnim časovima.

Do razvoja konvektivne oblačnosti u formi multićelijskih sistema došlo je najpre na zapadu Srema, odnosno u okolini Šida, gde je pored intenzivnih pljuskova sa grmljavinom zabeležena i pojava obilne sugradice, a ponegde i grada. Oko 17 časova novi konvektivni razvoj javlja se u srednjem Banatu, koji je upravo u Zrenjaninu i okolini, kao i u opštinama Žitište i Sečanj doneo lokalno vrlo obilne padavine, ponegde i preko 80mm kiše, koliko je zabeležila i naša AMS Zrenjanin (centar). Oblačnost se najpre premeštala u južnoj i jugozapadnoj struji, da bi potom došlo do promene strujanja na istočno. Tokom same promene strujanja, oblaci su se sporo premeštali, što je uzrokovalo obilne padavine.

Podaci sa AMS Zrenjanin centar u 22:29, nakon čega je bilo još slabe kiše

Vrlo je lako da je ovde reč o rekordnoj dnevnoj sumi za Zrenjanin, ali ova informacija je naravno nezvanična i neće biti uzeta u razmatranje, jer stanica nije u sistemu RHMZ Srbije. U svakom slučaju, palo je 89mm kiše tokom srede 17. maja, od toga 82.7mm tokom pomenutih pljuskova sa grmljavinom koji su počeli oko 16:49, a završili se oko 21:20h.

Animirana radarska slika DHMZ Gradište od 16h do 03h jutros (Izvor: meteo.hr)

Prema navodima JKP “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin, obilne padavine izazvale su u ovom banatskom gradu i zamućenje vode.

Obilne padavine pogodile su već pomenuti zapad Srema, kao i Novi Sad i Kikindu. Podaci iz Novog Sada (Rimski Šančevi) na to ne ukazuju, što nam po ko zna koji put govori o tome koliko su konvektivne padavine lokalnog karaktera i koliko različitu količinu kiše mogu “izručiti” ovi oblaci. Neke scene iz Novog Sada preneli smo i mi na našim društvenim mrežama.

Na zapadu Srema, konkretno u mestu Višnjićevo zabeležena je i obimna sugradica, a snimak nam je poslao naša pratiteljka. Sugradica, a ponegde i grad, padali su neprekidno u delovima Srema duže od 15 minuta, zbog već pomenutog sporog premeštanja oblaka, usled promene visinskog strujanja.

Za kraj, jedna zanimljivost, tokom tri termina (21;22;23h) meteorološka stanica u Zrenjaninu beležila je abormalno niske vrednosti temperature. Tako je u 21h izmereno -40°C, u 22h bilo je -16°C, a otoplilo je konačno u 23h kada je izmereno (takođe nerealnih) 9°C. Potom je u noćnim satima, u 4h jutros izmereno neverovatnih 34°C. Zrenjanin ima baš ludu klimu, jel da?

Slanje pogrešnih podataka iz Zrenjanina u SYNOP – Izvor: ogimet.com

Prema zvaničnim merenjima na glavnim meteorološkim stanicama koje rade u sistemu RHMZ Srbije, najviše kiše juče i tokom prethodne noći (poslednja 24h) je palo u Zrenjaninu – 61mm, potom sledi Dimitrovgrad sa 53mm, Kraljevo sa 43mm, a u vrhu je i Kikinda sa 34mm. Iz dopunske mreže (padavinske stanice) u Osečenici kod Mionice juče je palo 62mm kiše, a u selu Jankov Most kod Zrenjanina 52mm.

Zvanična merenja za 24h RHMZ – 17. maj 2023 – Izvor: ogimet.com

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 614

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *