Vojvodinu noćas pogodile snažne oluje, u srednjem Banatu jutros oko 5h grad veličine manjeg oraha! (FOTO ; VIDEO)

U skladu sa našim najavama i trodnevnom prognozom za Vojvodinu, tokom prethodne noći pojedini predeli Vojvodine bili su zahvaćeni snažnim oblacima koju su donosili lokalno obilnu kišu, jak i olujni vetar, a na žalost i grad. Sve je to malo slabije propraćeno, obzirom da je bila noć i rani jutarnji časovi. Najžešće je bilo jutros oko 5 časova, kada je na području sela Čestereg, Banatsko Karađorđevo, između Srpskog i Novog Itebeja, kao i na užem području Međe bilo jakog nevremena, koje je dobrom delu atara ovog područja donelo i grad, i to veličine manjeg oraha – navodi Čestereg Meteo.

Prvo jače nevreme zahvatilo je noćas oko 1 sat severozapad Vojvodine, okolinu Sombora i Apatina. Oblak se potom premeštao dalje na istok i jugoistok preko Sivca, Stapara, Crvenke…u pojedinim atarima na tom području, prema rečima naših pratilaca, ali i ako je suditi na osnovu radarskih slika, mestimično je pored jakog i olujnog vetra bilo i pojave sugradice i grada. Protivgradna odbrana je intenzivno dejstvovala sa raspoloživim raketama, a pomenuto područje pokriva Radarski centar Bajša.

U ovim trenucima (00:55) jako nevreme na zapadu/severozapadu Bačke! Osim obilnijih pljuskova sa grmljavinom, lokalno ima…

Publiée par VojvodinaMeteo sur Samedi 21 juillet 2018

Radarski snimak sa RC Bilogora (HR) jasno ukazuje na kukasti odraz u Bačkoj, primeti se to i na kompozitnoj slici RHMZS,…

Publiée par VojvodinaMeteo sur Samedi 21 juillet 2018

Drugi i čini se jači oblak, formirao se jutros oko 4 sata njoš na području Bačke, postepeno je jačao premeštajući se u severozapadnoj struji dalje na jugoistok, da bi oko 5 časova ujutru pogodio manje područje srednjeg Banata. U selima opštine Žitište (već navedenim na početku ovog članka) na žalost bilo je i pojave grada, ponegde čak veličine manjeg oraha. Evo šta je jutros zabeležio Čestereg Meteo. Prema izvorima, sa PGS Čestereg ispaljeno je ukupno 4 protivgradne rakete u dve etape, međutim to nije bilo dovoljno, a može se reći i da je bilo prilično kasno obzirom da je na to područje oblak stigao sa već formiranim zrnom grada.

RC Osijek - jak odraz 5h
RC Osijek – jak odraz 5h (Izvor: DHMZ Hrvatske –  meteo.hr)

Grad i sugradica u Česteregu, 22. jul 2018.

Grad i sugradica u Česteregu, 22. jul 2018.

Publiée par Čestereg Meteo sur Samedi 21 juillet 2018

 

Šteta na suncokretu
Šteta na suncokretu (Izvor: Čestereg Meteo)
Vinova loza takođe je oštećena od grada
Vinova loza takođe je oštećena od grada (Izvor: Čestereg Meteo)
Grad na području Česterega jutros oko 5h
Grad na području Česterega jutros oko 5h (Izvor: Čestereg Meteo)

Blage najave ESTOFEX-a i RHMZ

Prema očekivanim parametrima nestabilnosti odnosno konvekcije koju su za sinoć simulirali čak i globalni numerički modeli, a o regionalnim modelima visoke rezolucije kakav je i naš WRF-ARW da i ne govorimo, područje Vojvodine zaslužilo je ESTOFEX LVL 2, kao i narandžasti meteo alarm koji izdaje RHMZ Srbije. Takve reakcije međutim su izostale, po ko zna koji put ekipa iz ESTOFEX-a nije ni izdala prognozu (doduše, svojim poslom bave se volonterski uz podršku donatora, pa ih razumemo), dok je RHMZ Srbije izdao samo žuti meteo alarm.

U našoj trodnevnoj prognozi za Vojvodinu najava mogućih nepogoda postojala je još od četvrtka, dok smo juče predveče reagovali najavom u obliku članka.

Upozorenje RHMZ Srbije
Upozorenje RHMZ Srbije

Tek nakon već pričinjene štete u pojedinim delovima Vojvodine, RHMZ Srbije je za večeras reagovao adekvatnim upozorenjem za današnji dan, kao i naredna dva dana za ostatak Srbije, što pozdravljamo.

Večeras moguća repriza

U Vojvodini i u ovom trenutku (10:45) ima lokalne pojave pljuskova sa grmljavinom, jedan oblak se upravo iz Bačke kreće prema severu Banata. U nastavku dana ipak treba očekivati delimično razvedravanje uz dosta sunca.

Danas predveče, večeras i sa nešto manjom verovatnoćom i tokom noći, ponovo će postojati uslovi za jake oluje, ovog puta i nešto južnije, južno od Save i Dunava. Najveće šanse za lokalne nepogode danas ima centralni pojas zemlje, između Beograda i Kragujevca, međutim i dalje će i Vojvodina biti „u igri“, pa s’ toga valja biti na oprezu i ukoliko postoje mogućnosti prevencije preduzeti nešto u cilju zaštite od grada i vetra.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

2 komentara
 1. DJK kaže

  Nije bilo severozapadno premestanje oblacnosti nego zapad-jugozapad( 250) .Nije dosao oblak iz Backe nego se supercelija
  formirala kod novog Beceja i kretala se do Rumunske granice i dalje u Rumuniju.Egzistirala je preko 2 sata. Pojava grada i
  sugradice je tek posle 1 sata od formiranja, precenja je i merena od 0350 kada je i formirana ,
  Pozdrav

  1. VojvodinaMeteo kaže

   Na radarskim snimcima RC Osijek je ipak bilo primetno zapadno i severozapadno strujanje, a ne jugozapadno, što i jeste karakteristično za superćelije da beže udesno od preovlađujuće struje. To se može zapaziti na ovoj animaciji (link). Što se tiče ostalih informacija, hvala na dopuni i saradnji.

   P.S Bilo koji deo teksta apsolutno nije uperen protiv RHMZ (pošto Vaš komentar deluje kao neka odbrana RHMZ-a), već je samo predočeno činjenično stanje. Jednostavno te noći, kao i prethodne večeri, bili su izuzetno dobri uslovi za jak vertikalni razvoj oblaka, pa i superćelije, a za to sigurno niko nije kriv – to je priroda. Mi samo smatramo da je alarm mogao biti malo konkretniji (narandžast), i ništa strašno u tome.

   Veliki pozdrav!

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!