Nakon malo snega i jutarnjih mrazeva narednih dana, krajem meseca verovatno stiže otopljenje

Narednih dana na periferiji anticiklona sa zapada Evrope ka nama će sa severa i severozapada priticati hladnija vazdušna masa, međutim glavnica ovog hladnog talasa će proći istočnije od nas, preko Rumunije, Bugarske i Grčke pa sve do Turske, gde će doći i do sekundarne ciklogeneze i snežnih padavina. Kod nas će biti prohladno, uz umerene jutarnje mrazeve, ali uglavnom suvo i bez padavina.

Nakon večerašnje kiše i susnežice u južnim i centralnim predelima Vojvodine (na severu ostaje suvo), sledi hladna noć sa temperaturama ispod nule, zbog čega ujutru može biti poledice. Budite oprezni u saobraćaju. U petak će duvati umeren do jak severozapadni vetar. Prognoza za naredna tri dana, kao i do sada, dostupna je na sledećem linku.

U subotu će biti oblačno i hladno vreme, povremeno sa slabim snegom. Jutarnje temperature kretaće se između -4 i -2°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 0 do 2°C. Doći će do formiranja dekorativnog snežnog pokrivača visine 1-2cm, a jedino na jugu Banata (gde će i termički uslovi biti nešto bolji) može napadati koji centimetar više. Vetar uglavnom umeren, severozapadni.

Jedan od proračuna visine snega u nedelju (WRF)

U nedelju i ponedeljak, 23 i 24. januara, preovladavaće promenljivo oblačno, prohladno, ali suvo vreme sa sunčanim intervalima. Jutarnje temperature uglavnom između -8 i -4°C, ponegde i do -10°C, a maksimalne dnevne od -1 do 1°C, što znači da se ponegde očekuje i pojava ledenog dana (Tmax ispod nule).

Umereni jak mraz po Srbiji u nedelju (WRF)

U utorak su ponovo moguće slabije snežne padavine, međutim to je još uvek daleko za detaljniju prognozu, i o tome ćemo pisati u našoj trodnevnoj prognozi, odnosno u novoj objavi ovakvog formata u danima vikenda.

Topliji kraj januara?

U poslednjih nekoliko dana januara treba očekivati otopljenje u našim krajevima, a kao posledica izraženih zonalnih strujanja koja se očekuju. Ovo je naravno još uvek samo tendencija, obzirom da je izvan perioda od 7 dana. Ipak, kako stoje stvari, sve je izvesnije da ćemo krajem januara i početkom februara imati nešto topliji period, bez jutarnjih mrazeva, i sa maksimumima oko 10°C.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 535

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *