Eksplozija u fabrici koja proizvodi protivgradne rakete, najmanje dvoje poginulih

U eksploziji u fabrici u Leštanima poginule su najmanje dve osobe, 16 osoba je povređeno, dok su pripadnici Sektora za vanredne situacije uspeli da stabilizuju situaciju, izjavio je komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović.

Precizirao je da su vatrogasci spasioci spasili pet osoba u saradnji sa ekipama hitne pomoći i policije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Komandno operativni centar Vatrogasno spasilačke brigade Beograd u 14.13 časova dobio je dojavu da je došlo do eksplozije u fabrici raketnog goriva u neposrednoj blizini Bubanj potoka“, rekao je Majstorović i dodao da su na lice mesta upućene adekvatne snage – 11 vozila i 36 vatrogasaca.


Dolaskom na lice mesta, kako je objasnio, ustanovljeno je da je došlo do eksplozije u magacinu površine od 240 metara kvadratnih u kome je bilo uskladišteno 500 protivgradnih raketa sa po 30 kilograma raketnog goriva.

RTS javlja da je deo povređenih prevezen u Urgentni centar, a deo u VMA. Kako RTS saznaje, u pogonu u kom se proizvode rakete nalazilo se 40 radnika.

Direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac rekao je za RTS da je u UC primljeno deset pacijenata, od kojih je dvoje sa težim povredama. Ostali povređeni prevezeni su u VMA. Svi povređeni su zadobili opekotine, ali se za sada ne zna kog stepena.

Eksplozija je bila snažna, a deo stanovnika ovog naseljenog mesta nadomak Beograda požalio se na popucala stakla na prozorima.

Slična eksplozija u pogonu za proizvodnju goriva za protivgradne rakete fabrike „Edepro“ dogodila se i 2008. godine, kada su povređena trojica radnika. Eksplozija i nesreća su se dogodile u pogonu koji je služio za mešanje supstanci koje se koriste za punjenje raketa. „EDe Pro“ je angažovana u istraživanjima, razvoju, proizvodnji, trgovini i modernizaciji sadašnjeg naoružanja i odbrambene opreme, ali i za civilne potrebe. 

Izvori RTS N1

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!