SOVEMBAR: Da li ste znali da je Kikinda najveće urbano zimovalište sova utina?

U Kikindi se krajem novembra održava sada već tradiocionalna manifestacija “Sovembar” – posvećena malim sovama utinama. Kikinda je najveće zimovalište ovih lepih i buljavih stvorenja kada je reč o urbanim sredinama na čitavoj planeti, a ove godine prilikom probnog brojanja, izbrojano je čak 238 jedinki – naveo je Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Sove u Kikindi (Foto: Juraj Beređi, RTV)
Sove u Kikindi (Foto: Juraj Beređi, RTV)

“Naš tim je uspeo da prebroji 238 sova. Za ovo doba godine to je solidan broj, budući da je zaista poslednjih dana toplo. Sa prvim mrazevima se očekujemo povećanje broja sova u centru Kikinde. Ova godina je bila dosta povoljna za gnežđenje sova utina. Očekujemo da kikindsko zimovalište uskoro dosegne pun sjaj. Sa zadovoljstvom mogu da najavim da će ekipa BBC krajem januara ponovo doći u Kikindu. Ovoga puta će akcenat biti na ljudima i ovom gradu zabeležiće izjave običnih ljudi i njihov stav o sovama i ovom fenomenu”, saopštio je Ružić. Ornitolozi su 2009. otkrili zapanjujući podatak. U centru Kikinde izbrojali su čak 743 sove utine.

“Sovembar” koji i ove godine protiče u bogatom program, okuplja učenike svih osnovnih škola koji se takmiče u raznim edukativnim radionicama. Pored kviza znanja u okviru manifestacije priređene su izložbe, likovni i literarni konkursi, a posetioci na Trgu mogu probati i ukusne kolače u obliku sova.

Apelujemo na poljoprivrednike da ne bacaju otrove ni pesticide jer se tako ne uništavaju samo glodari već mačke, sove i druge ptice – upozorio je Ružić.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 539

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *