SOVEMBAR: Da li ste znali da je Kikinda najveće urbano zimovalište sova utina?

U Kikindi se krajem novembra održava sada već tradiocionalna manifestacija „Sovembar“ – posvećena malim sovama utinama. Kikinda je najveće zimovalište ovih lepih i buljavih stvorenja kada je reč o urbanim sredinama na čitavoj planeti, a ove godine prilikom probnog brojanja, izbrojano je čak 238 jedinki – naveo je Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Sove u Kikindi (Foto: Juraj Beređi, RTV)
Sove u Kikindi (Foto: Juraj Beređi, RTV)

„Naš tim je uspeo da prebroji 238 sova. Za ovo doba godine to je solidan broj, budući da je zaista poslednjih dana toplo. Sa prvim mrazevima se očekujemo povećanje broja sova u centru Kikinde. Ova godina je bila dosta povoljna za gnežđenje sova utina. Očekujemo da kikindsko zimovalište uskoro dosegne pun sjaj. Sa zadovoljstvom mogu da najavim da će ekipa BBC krajem januara ponovo doći u Kikindu. Ovoga puta će akcenat biti na ljudima i ovom gradu zabeležiće izjave običnih ljudi i njihov stav o sovama i ovom fenomenu“, saopštio je Ružić. Ornitolozi su 2009. otkrili zapanjujući podatak. U centru Kikinde izbrojali su čak 743 sove utine.

„Sovembar“ koji i ove godine protiče u bogatom program, okuplja učenike svih osnovnih škola koji se takmiče u raznim edukativnim radionicama. Pored kviza znanja u okviru manifestacije priređene su izložbe, likovni i literarni konkursi, a posetioci na Trgu mogu probati i ukusne kolače u obliku sova.

Apelujemo na poljoprivrednike da ne bacaju otrove ni pesticide jer se tako ne uništavaju samo glodari već mačke, sove i druge ptice – upozorio je Ružić.

Izvori Telegraf RTV

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!