Ledeni ciklon bomba divljao Amerikom, totalni kolaps i sneg na Floridi nakon 30 godina

Haos od vremena na severu Amerike, o kojem smo pisali i preključe, i dalje ne jenjava. Snežna oluja koja je zahvatila je istočnu obalu SAD tokom četvrtka i petka, uzrokovala je kolaps u saobraćaju i zaustavila let aviona u New York-u, te izazvala “ledenu poplavu” u Bostonu.

Sa njujorških aerodroma “JFK” i “LaGvardija” privremeno su obustavljeni svi letovi zbog snažnog vetra i nadolazeće snežne oluje. Avioprevoznici su sa aerodroma u Nju Džersiju od podneva po lokalnom vremenu otkazali 867 letova. Kako navodi AP, dve trećini svih letova sa aerodroma u Njujorku i Nju Džersiju je otkazano. Putnici se pozivaju da se pre polaska raspitaju da li uopšte da kreću na aerodrome, sve do kraja nedelje. Savetuje im se i da ne kreću na aerodrom ukoliko nemaju rezervaciju.

Takozvana meteorološka “ciklon bomba”, praćena jakim vetrovima i obilnim snegom, pogodila je danas severoistok SAD, zbog čega su zatvorene škole i državne ustanove, a saobraćaj poremećen, dok se očekuje i dalji pad temperature, pa bi do kraja nedelje tamo moglo biti, navodi CNN, “čak hladnije nego na Marsu”. Hiljade letova je otkazano, a ekipe za raščišćavanje snega i kamioni sa solju su u velikom broju nalaze na putevima, prenosi Rojters.

Snežna oluja na istoku SAD
Snežna oluja na istoku SAD (Izvor: n1info.com)

Voda, sneg i led okovali Boston

“Brojne teške nesreće” dogodile su se na cestama, rekao je Cuomo, ne navodeći brojčane podatke, a mnogi vozovi koji povezuju gradove na severoistoku takođe su kasnili ili su otkazani. Oluja je u okolini Bostona uzrokovala “retko viđenu poplavu”, rekao je guverner Charlie Parker. Takve poplave nije bilo od februara 1978.

https://www.facebook.com/wcvb5/videos/10156105354089445/

Ulice u istočnim četvrtima Bostona, koje su inače žive, bile su okovane ledom, a 26 od 78 opština na obali u Massachusettsu imale su problema s poplavom, rekla je njegova zamenica. U New Yorku, Bostonu, Philadelphiji i Washingtonu škole su zatvorene iz opreza.

Sneg na Floridi posle 30 godina, Iguane se kočile

Na Floridi je toliko hladno da se čak i iguane, nenavikle na niske temperature, koče i padaju sa drveća u predgrađima Majamija, piše AP. Nacionalni meteorološki institut u Majamiju saopštio je da je u delovima južne Floride temperatura tokom jutra u četvrtak bila pet stepeni Celzijusa što je dovoljno hladno da parališe zelene iguane.

Ova hladnokrvna stvorenja koja nastanjuju tropske oblasti Kariba, Centralne i Južne Amerike, počinju da se, smrzavaju kad temperatura padne ispod 10 stepeni, kaže Kristen Somers iz Komisije za očuvanje riba i divljih životinja na Floridi.

To je previše hladno da bi se kretale – dodaje Somers.

Nisu samo reptili pogođeni ovonedeljnim talasom hladnoće; morske kornjače takođe se koče od za njih neuobičajeno niskih temperatura, navodi AP.

Pahulje su ove nedelje prekrile plaže na Floridi, prvi put u poslednjih 30 godina. Tri su osobe poginule u četvrtak u nesreći zbog poledice u Južnoj Karolini.U Severnoj Karolini i u Virginiji više od 30.000 ljudi je u četvrtak predvečer ostalo bez struje, izvijestio je CNN.
Podeli tačne informacije:
Default image
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 471

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.