Ledeni ciklon bomba divljao Amerikom, totalni kolaps i sneg na Floridi nakon 30 godina

Haos od vremena na severu Amerike, o kojem smo pisali i preključe, i dalje ne jenjava. Snežna oluja koja je zahvatila je istočnu obalu SAD tokom četvrtka i petka, uzrokovala je kolaps u saobraćaju i zaustavila let aviona u New York-u, te izazvala „ledenu poplavu“ u Bostonu.

Sa njujorških aerodroma „JFK“ i „LaGvardija“ privremeno su obustavljeni svi letovi zbog snažnog vetra i nadolazeće snežne oluje. Avioprevoznici su sa aerodroma u Nju Džersiju od podneva po lokalnom vremenu otkazali 867 letova. Kako navodi AP, dve trećini svih letova sa aerodroma u Njujorku i Nju Džersiju je otkazano. Putnici se pozivaju da se pre polaska raspitaju da li uopšte da kreću na aerodrome, sve do kraja nedelje. Savetuje im se i da ne kreću na aerodrom ukoliko nemaju rezervaciju.

Takozvana meteorološka „ciklon bomba“, praćena jakim vetrovima i obilnim snegom, pogodila je danas severoistok SAD, zbog čega su zatvorene škole i državne ustanove, a saobraćaj poremećen, dok se očekuje i dalji pad temperature, pa bi do kraja nedelje tamo moglo biti, navodi CNN, „čak hladnije nego na Marsu“. Hiljade letova je otkazano, a ekipe za raščišćavanje snega i kamioni sa solju su u velikom broju nalaze na putevima, prenosi Rojters.

Snežna oluja na istoku SAD
Snežna oluja na istoku SAD (Izvor: n1info.com)

Voda, sneg i led okovali Boston

„Brojne teške nesreće“ dogodile su se na cestama, rekao je Cuomo, ne navodeći brojčane podatke, a mnogi vozovi koji povezuju gradove na severoistoku takođe su kasnili ili su otkazani. Oluja je u okolini Bostona uzrokovala „retko viđenu poplavu“, rekao je guverner Charlie Parker. Takve poplave nije bilo od februara 1978.

Winthrop tries to flow flooded street

You're going to need a bigger plow for this!A snow plow tries to push several feet of water out of the road in Winthrop. It was one of several coastal areas hit hard by Thursday's Nor'easter. http://on.wcvb.com/2qmx384

Publié par WCVB Channel 5 Boston sur jeudi 4 Janvier 2018

Ulice u istočnim četvrtima Bostona, koje su inače žive, bile su okovane ledom, a 26 od 78 opština na obali u Massachusettsu imale su problema s poplavom, rekla je njegova zamenica. U New Yorku, Bostonu, Philadelphiji i Washingtonu škole su zatvorene iz opreza.

Sneg na Floridi posle 30 godina, Iguane se kočile

Na Floridi je toliko hladno da se čak i iguane, nenavikle na niske temperature, koče i padaju sa drveća u predgrađima Majamija, piše AP. Nacionalni meteorološki institut u Majamiju saopštio je da je u delovima južne Floride temperatura tokom jutra u četvrtak bila pet stepeni Celzijusa što je dovoljno hladno da parališe zelene iguane.

Ova hladnokrvna stvorenja koja nastanjuju tropske oblasti Kariba, Centralne i Južne Amerike, počinju da se, smrzavaju kad temperatura padne ispod 10 stepeni, kaže Kristen Somers iz Komisije za očuvanje riba i divljih životinja na Floridi.

To je previše hladno da bi se kretale – dodaje Somers.

Nisu samo reptili pogođeni ovonedeljnim talasom hladnoće; morske kornjače takođe se koče od za njih neuobičajeno niskih temperatura, navodi AP.

Pahulje su ove nedelje prekrile plaže na Floridi, prvi put u poslednjih 30 godina. Tri su osobe poginule u četvrtak u nesreći zbog poledice u Južnoj Karolini.U Severnoj Karolini i u Virginiji više od 30.000 ljudi je u četvrtak predvečer ostalo bez struje, izvijestio je CNN.

Izvori Blic Index.hr

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!