Esktremna hladnoća u SAD i Kanadi, više od 15 žrtava na minusima ispod -35°C

Nije nepoznato da jaka polarna hladnoća pogađa delove SAD i Kanade već desetak dana unazad, ali je svakako velika vest da hladnoća tamo traje i dalje i ne planira da popušta još nekoliko dana. Hladnoća bi u ovom delu Sveta ipak trebalo da popusti u danima vikenda i početkom naredne sedmice, međutim već koliko sredinom naredne može se očekivati novi jači udar hladnoće.

Današnje temperature u severnoj Americi (Izvor: meteociel.fr)
Današnje temperature u severnoj Americi (Izvor: meteociel.fr)

Više od 16 žrtava

Najmanje 16 osoba u SAD preminulo je ove nedelje u nesrećnim slučajevima vezanim za hladnoću, a na američkom severoistoku se od sutra očekuje vetar snage uragana – takozvani “ciklon bomba”, kao rezultat brzog opadanja pritiska, što će doneti i obilne snežne padavine.

Američki jugoistok danas je zasula ledena kiša, susnežica i sneg, a vlasti su pozvale ljude da ostanu u svojim kućama dok se milioni ljudi suočavaju s ledenim temperaturama, prenosi Si-En-En. Škole na jugoistoku su mahom zatvorene, tek nekoliko meseci nakon što su se našle u sličnoj situaciji zbog pretnji od uragana, a policija je pozvala vozače da se klone puteva u regionu, jer nisu naviknuti na vrstu vremenskih uslova kakva je uobičajena za severoistok, navodi AP.

Među žrtvama ledenih vremenskih prilika, pet osoba je izgubilo život u Viskonsinu, četvoro u Teksasu – od kojih dva beskućnika u Hjustonu, jedna u Severnoj Dakoti i jedna u Misuriju. U gradu Njujorku temperatura je ispod nule još od Božića.

Zaleđeni Nijagarini vodopadi

Zaleđeni Nijagarini vodopadi nisu toliko česta slika, ali je u poslednjih nekoliko godina to postala čini se redovna pojava.

Zaleđena Nijagara
Zaleđena Nijagara
Zaleđena Nijagara 2
Zaleđena Nijagara 2

Uz vrlo niske temperature pojačan osećaj dodatno pojačava osećaj hladnoće, pa se tako subjektivni osećaj u kombinaciji sa vetrom (wind chill) spuštao i na oko -50°C.

Ciklon bomba, jedan od najjačih na severoistoku SAD

Ciklon (nazvan Grayson) je danas ispred severoistočnih obala SAD-a postao tzv. „meteorološka bomba“. Taj se naziv koristi za one ciklone u čijem se središtu vazdušni pritisak  u 24 sata spusti za najmanje 24 milibara. Prema prognozama pritisak bi se trebao spustiti i za više od 40 milibara u 24 sata.  Pritisak u centru ciklona bi se mogao spustiti do oko 950 milibara. Ukoliko se to u nastavku večeri i ostvari biće to jedna od najjačih oluja viđenih na severoistoku SAD-a.

Vetar i vazdušni pritisak u centru ciklona (GFS)
Vetar i vazdušni pritisak u centru ciklona (GFS) (Izvor: wunderground.com)

Najviše snijega uz vjetrove uraganske jačine bi trebalo pasti na krajnjem sjeveroistoku SAD-a, na području od Long Islanda, preko Massachutessa, Mainea,  do susednih delova Kanade. Na tom bi području snežna oluja trebala postati tzv. blizzard. Ovaj naziv se koristi za one snežne oluje koje u periodu od najmanje 3 sata donose sneg praćen vetrom jačine najmanje 56 km/h, a vidljivost je najviše 400 metara. Očekuje se i do 60 cm snijega, a udari vetra bi mogli imati i uragansku jačinu.
Podeli tačne informacije:
Default image
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 470

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.