Globalni štrajk za klimu izveo veliki broj ljudi u Svetu na ulice, protest održan i u Beogradu

U petak 20. septembra stotine hiljada mladih izašlo je na ulice Sveta i Evrope na proteste zbog promene klime, da bi se podstakli zvaničnici da reaguju kako bi se sprečila klimatska katastrofa. Protesti su najopre počeli na Pacifiku i u Australiji, a protest pod imenom “Klimatski štrajk – mladi zahtevaju promene” održan je i u Beogradu uz podršku Udruženja “Zelena omladina Srbije”, a pokrenuta je i inicijativa “Petkom za budućnost”, što je ujedno i globalni slogan za klimatske proteste.

Friday for future Beograd
Friday for future Beograd (Foto: Davor Marković)

Sve je još 2018. godine počelo kada je mlada Šveđanka Greta Thunberg, i bojkotuju nastavu danas za taj simboličan svetski dan za klimu, koji treba da kulminira ogromnim demonstracijama u Nujorku, gde UN u ponedeljak održava međunarodni samit za klimu.

Uz transparente sa porukama “Okeani rastu, ali i mi” ili “Nismo mi počeli krizu, ali se protiv nje borimo”, učenici su u petak protestovali u Sidneju, Melburnu, Alis Springsu i drugim australijskim gradovima.

Poseban samit o klimi zakazan je za ponedeljak u UN, na kome će učestvovati oko sto šefova država i vlada uključujući franuskog predsednika emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel. U petak 27. septembra, za vreme Generalne skupštine Un, biće održan još jedan koordinisan svetski štrajk.

Pod parolom “OTRGNI SE i dođi. Mladi menjaju svet na bolje. Budi deo te promene.” Mladi zahtevaju:

– Činjenice o stanju životne sredine u Srbiji. Nedostatak informacija onemogućava da se u potpunosti sagleda problem zagađenja vazduha, vode i zemljišta ali da se primene afirmativne mere.

– Zahteva se hitna klimatska akcija. Da Srbija donese plan za borbu protiv klimatskih promena koja će sadržati mere smanjenja emisija štetnih gasova, plan pošumljavanja i druge, nephodne mere.

– Uvođenje ekološkog obrazovanja na svim nivoima obrazovanja! Da bi generacije koje dolaze imale znanja o životnoj sredini i veštine da je očuvaju.
Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.